Pattogatott kukorica:
Egy nagynyomású gyorsfõzõ fazék szelepérõl emeljük vagy csavarjuk le a túlnyomásszabályzó ellensúlyt, hogy a gõz szabadon eltávozhasson. Tegyünk 5 dg apró szemû, pattogatni való kukoricát az elõzõleg felmelegített fazékba. Ezután zárjuk le, és a láng felett ide–oda rázogatva melegítsük kb. 10 percig, amíg a pattogás megszûnik. Vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl, mert akkor megég. Ezt a fajta kukoricát késõ õsszel, a piacokon szerezhetjük be. A csöveket száraz helyen felfüggesztve vagy rácsra helyezve hagyjuk kiszáradni. Ha le van morzsolva, akkor csomagolópapíron terítsük szét. Többnyire csak tavaszra szárad ki annyira, hogy maradéktalanul kipattogjon. Õszi használatra tavalyi kukoricát vásároljunk. Lehetõleg a sárga fajtákat keressük, mivel a lilás színû nehezebben pattog ki. Amennyiben hûvösre fordul az idõ, terítsük szét a kukoricát egy fémtálcán, és fûtõtesten legalább 1 napig szárítsuk, mert ha megszívja magát nedvességgel, nem pattog ki. A fenti mennyiségbõl kb. 1 liter pattogatott kukorica várható. |